Nike Air force 1

De Nike air force 1 is de eerste basketbalschoen die is voorzien van de welbekende Nike air technologie. Het werd uitgebracht in 1982 en is genoemd naar het vliegtuig dat de president van de Verenigde Staten vervoert. Verder wordt het vervaardigd in drie verschillende modellen, te weten de laag uitgesnedennike-air-force-1-high-4 variant, een tussen variant en het hoger model.

Alhoewel de Air force in verschillende kleuren te verkrijgen is, worden de meeste in het wit en zwart vervaardigd. Een andere manier hoe de Air force 1 te herkennen is, is aan de kleine medaille die is bevestigd aan het einde van veters. Dit model is een favoriet bij verzamelaars van sneakers en wordt ook wel sneakerheads genoemd. De zeldzame modellen worden op websites als ebay en amazon, vele malen duurder verkocht dan de werkelijke handelsprijs. Sommige winkels bestellen speciaal de zeldzame en exclusieve versies om een bepaalde doelgroep tegemoet te komen. Na de Air force 1 zijn er nog enkele varianten vervaardigd die niet veel verschillen van de oorspronkelijke, maar toch hun eigen karakteristieken hebben.

De Air force 2 werd geïntroduceerd in 1987. Het heeft platte zolen en is een casual-wear sneaker die gemaakt wordt in verschillende modellen en kleuren. De Air force 3 verscheen een jaar later en werd vooral gedragen door de basketballers en was voorzien van een logo waarin een halve basketbal was verwerkt. In 1989 werd de Air force 4 geïntroduceerd, die ook wel de Air forse STS werd genoemd. Het had een luipaard print en was veel hoger dan de 3 voorgaande modellen.

De laatste versie, Air force 5, werd vervaardigd in 1990 en was voorzien van zichtbare luchtkussen ter hoogte van de enkels. De meest populaire kleuren van dit model waren wit, zwart, blauw, oranje en grijs. Er zijn in de jaren 2000 nog 3 versies gemaakt die erg zeldzaam zijn.